8/08/2020

INFORMACIONS 9 D'AGOST

 

Solemnitat de l’Assumpció. Misses

Divendres 14 d’agost:       20h.

Dissabte 15 d’agost:                   12 del migdia i 8 del vespre

Diumenge 16 d’agost:       9h., 12h. i 20h.

 

Sermó Sant Domingo 2020

 

   En circumstàncies ben difícils avui ens apleguem per celebrar la nostra festa, sense tots els aspectes lúdics que l’envolten i l’omplen de sons, de crits i de rialles.

   Però, com no podria ser d’una altra manera, aquest acte, que dona sentit a tots els altres, el celebrem amb il·lusió, això si envoltats de la prudència que fa que el nostre Ofici no tingui l’esplendor dels cants litúrgics de la Missa de Perosi que cada any interpretava la Coral càntir d’Or.

   És dins d’aquest Ofici quan, any rere any, i ja fa centúries, el poble d’Argentona s’ha aplegat per celebrat el seu Vot de poble. Aquest acte no és simplement un acte religiós, és un acte tradicional i cultural, perquè el Vot ha creat manifestacions culturals com la mateixa fira del Càntir.

  Seria bo que es reconegués aquest patrimoni cultural del nostre poble, que neix d’aquest Ofici de Sant Domingo, amb el Vot de poble que l’acompanya. Seria bo perquè mirar enrere ens ajuda a afronta l’esdenenidor.

   A vegades tenim la temptació de pensar que ningú ens pot ensenyar res, que la nostra generació és la més sàvia del mon. Aquest pensament és propi dels homes desassenyats.

   Per això, el Vot de poble que durant tants anys semblava que no tenia sentit, que era propi d’homes primitius, avui se’ns revela com a font de saviesa. Perquè aquells argentonins de fa segles coneixien i patien com nosaltres els efectes de les pandèmies, o pestes, com llavors es deia.

   La pesta quan entrava en un poble era la seva ruïna i destrucció, perquè acabava amb la vida de molts i deixava a tots en la penúria material.

  Així aquest any molts han sentit la tristesa de la pèrdua dels ésser estimats per un malaltia imprevista, molts senten el neguit de la pèrdua del lloc de treball i d’una greu crisi econòmica, molts sentim la por de la incertesa de no saber per on rebrotarà la malaltia i fins quan haurem de conviure amb ella.

   Llavors aquella gent van fer un pensament ple de saviesa. Que no va ser un altre que unir-se tot el poble per demanar a Déu els seu ajut o, dit d’una altra manera, fer un Vot, on el poble es comprometia a renovar-lo cada any en la persona del seu batlle.

   El Vot de poble ha de simbolitzar la unitat dels argentonins davant la pandèmia, una unitat que ens fa deixar enrere tot allò que ens separa, per fer front comú en allò més important, que no és altra cosa que el benestar de les persones del poble.

   Nosaltres, com els argentonins de tantes generacions, hem de saber donar aquest exemple d’unitat a les generacions futures.

 

 


   Cercar el Benestar del poble vol dir:

   En primer lloc, vetllar per la salut del cos, com ho han fet i fan tants treballadors públics, especialment els sanitaris, i aquells que vetllen pels nostres avis a les residències de la Vila, per ells avui el nostre record, agraïment i pregària.

   En segon lloc, benestar vol dir, mirar que ningú quedi enrere i li manqui allò necessari per viure dignament. També des del serveis social públics s’està fent un gran esforç, així com des d’organitzacions com Creu Roja i Càritas parroquial.

   I en tercer lloc, i no menys important, benestar vol dir, desvetllar el bens espirituals, perquè no som pura matèria. Aquests bens espirituals els necessitem per no defallir en l’esperança, quan ens envolta la dificultat i sembla que no passi. L’esperança no es construeix amb els bens materials sino que neix del cor i neix de sentir-se estimat i d’estimar. Aquests petits signes que hem vist d’aplaudiments expressaven aquest desig de veure més enllà.

   Aquest any cal que no deixem de renovar el nostre Vot, que sigui novament signe d’unitat davant la pandèmia, que siguem capaços de deixar les nostres ideologies, tendències, afanys, egoismes, i personalismes, per posar-nos al servei dels altres.

   La festa d’avui ens ensenya que ens en sortirem, com se’n van en sortir els nostres avantpassats, si seguim el seu camí d’unitat enfront la dificultat.

   Potser algú avui pensarà que el mossèn està fent el Vot de poble i està trepitjant les paraules de l’alcaldessa, perquè parla poc de Déu, però no voldria que així fos, perquè no he deixat de parlar-ne. Per nosaltres, Jesucrist, és la font de l’esperança, perquè Ell ens dona aquell amor que sacia el nostre cor.

   Sabem que la nostra fe no la compartiu molts de vosaltres, i ho respectem i lluny de nosaltres voler imposar-nos, per això aquest Ofici volem que sigui casa de tots dels qui hi veniu amb fe, dels qui veniu per tradició i dels qui veniu per veïnatge i germanor.

   Aquesta celebració de Sant Domingo del Vot de poble és oberta a tots i ens agradaria, que tots us sentíssiu com a casa, perdoneu-nos si amb les nostres paraules o actituds en algun moment no us hem acollit com cal.

   Avui més que mai ens hem de sentir units en la persona de la nostra Alcaldessa que renova el Vot de poble online en nom de tots, per demanar a Sant Domingo el seu ajut. Potser es difícil d’entendre el que significa aquest Vot, però la situació d’angoixa, de patiment, d’incertesa en la que vivim, ens ha de fer valorar-lo encara més, com un acte unitari en contra d’una situació adversa per a tothom.

   Nosaltres els qui creiem volem contribuir amb la nostra pregària per tal que, ben aviat, puguem ser deslliurats d’aquesta situació. Per això, avui encendrem el ciri votiu al Sant. La seva flama serà aquest signe de pregària per nosaltres creients, però m’agradaria, que fos per tots, signe d’esperança.    

  Per aquest motiu, aquest any farem quelcom que no hem fet mai, que es deixar-lo encès, com a signe d’aquesta unitat del poble davant la pandèmia i signe de l’esperança que ens ha de moure a afrontar les dificultats, fins que, l’any vinent, ens tornem a trobar, esperem, llavors si, amb la plenitud de la festa per renovar el nostre Vot.

Mn. Alex Marzo

Intencions de misses

Diumenge 9 d’agost , XIX Diumenge de durant l’any


9h.     

12h.    Dfts. Fam. Vintró Giner;

20h.   


Dilluns 10:               19,30h.                                                         Dimarts 11:             19,30h. 

Dimecres 12:           19,30 h.  Ànimes dels Purgatori               Dijous 13:                19,30h.


Divendres 14:          20h.   


Dissabte 15:            12h. Dfts. Fam. Albert Salom;

20h.  Dfts. Maria Castellà; Assumpció Teixidó

Diumenge 16 d’agost , XX Diumenge de durant l’any


9h.     

12h.    Dfts. Fam. Vintró Giner; Jordi Villarroya Matas

20h.