8/05/2013

Sermó Sant Domingo 2013


Sermó Sant Domingo 2013
Com bé sabeu estem celebrant aquest any de la Fe que el Sant Pare Benet XVI va començar i el Papa Francesc conclourà. Fa pocs dies el nou Papa ens ha donat una carta: “La llum de la fe”. És un text profund que vol arribar a donar resposta a les qüestions de l’home d’avui. Un home que tantes vegades es troba tancat en les pròpies riqueses, en el desig de viure desenfrenadament, en les lluites de poder... Bé, aquestes passions no són noves, el Senyor lloava a Salomó perquè no demanava riqueses, ni poder, ni llarga vida, sinó poder “escoltar i fer justícia”.  Per sortir del nostre tancament per trobar nous camins, cal aturar-se, fer silenci i escoltar. És llavors quan ens sentim il·luminats per la fe. És a dir, aquella llum que ve de fora de nosaltres però que penetra els més íntim del nostre ésser, no per anorrear-nos, no per destruir la nostra raó, ni la veritat, ben al contrari, ens ajuda a trobar aquell sentit, aquella esperança, aquell alè, que ens manca. El Papa Francesc ens diu: “Quan l’home creu que allunyant-se de Déu, es trobarà a si mateix, la seva existència fracassa”.
Perquè el trobament amb un mateix és terrible, ens fa por, quan entrem dintre de nosaltres ens adonem de tantes coses que no ens agraden, que voldríem canviar. Davant aquesta por del jo tenim diverses sortides: la primera, i potser la més senzilla, és no emprendre aquest viatge al centre del meu jo, entretenir-me amb el dia a dia, la recerca del poder, del diner, del sexe com evasió. La segona, molt popular els nostres dies, és emprendre aquest viatge a la interioritat per diluir-me, deixant de ser, tantes tècniques i filosofies orientals ens ajuden en aquesta tasca també d’evasió. Finalment, tenim una altra possibilitat, enfrontar-me amb el meu jo, adonar-me que sóc feble, esporuguit i tremolós, aquest són els sentiments de Sant Pau que ell ha expressat en la carta als de Corint. Però alhora, Sant Pau expressa que aquesta feblesa queda enfortida per la fe en Jesucrist, perquè Ell s’ha fet feble a la creu i ha ressuscitat per enfortir-nos. La fe en Jesucrist ens salva ara i aquí, perquè ens fa sentir l’amor de Déu, un encontre personal, íntim, que ens convida a superar els nostres egoismes, les nostres pors, i a viure en la Veritat. Una Veritat que mai es posseeix del tot, però que Jesucrist ens va revelant. Una veritat sobre la nostra vida,  sobre el que som i serem, una veritat sobre com conviure amb els altres. 
El Papa Francesc ens feia aquesta invitació en la Pasqua d’enguany: “Aquest és un missatge  per a mi, per a tu, estimat germà, Quantes vegades tenim necessitat de que l’amor ens digui: Perquè busqueu entre els morts el qui viu? Els problemes, les preocupacions de la vida quotidiana tendeixen a tancar-nos en nosaltres mateixos, en la tristor, en l’amarguesa, i és aquí on trobem la mort. No cerqueu aquí Aquell que viu. Accepta llavors que Jesús entri a la teva vida, acollint-lo com a amic, amb confiança. Si fins ara has estat lluny dóna un  petit pas, t’acollirà amb els braços oberts. Si ets indiferent, accepta arriscar-te, no quedaràs decebut.  Si et sembla difícil seguir-lo, no tinguis por, confia en Ell, tinguis la seguretat de que ell està a prop teu, està amb tu, i et donarà la pau que cerques i la força per viure com ell vol”.
La llum no pot conviure amb al foscor, tenir fe vol dir emprendre aquest viatge cap a la llum, i deixar-se cada dia il·luminar més per la llum de la fe, que tendeix a esvair les tenebres. L’evangeli és prou clar no podem perdre temps mirant enrere, hem de mirar endavant cercant la fe, cercant la llum i no desitjar la tenebra.
Sant Domingo ens és un exemple claríssim d’aquell que va cercar la llum de la fe, una fe fonamentada en l’amistat amb Jesucrist, una fe que el movia a la recerca de la Veritat i que va voler compartir-la.
En aquesta feta en honor del Sant, demanem el Senyor, com va fer Salomó, poder escoltar i cercar aquesta llum per poder compartir-la amb tants que viuen en la foscor.

Mn. Alex Marzo, rector