2/07/2015

Full parroquial 1000

Construïm parròquia  
   Aquesta setmana arribem el «full parroquial» 1000 i això es motiu de goig i acció de gràcies. Encara que són molts més els fulls publicats perquè abans d’aquesta  sèrie ja es publicava, però llavors es numeraven per anys.
   Voldria fer una mica d’història del perquè del full parroquial. Tot va començar a Barcelona el 1883 quan el Dr. Gatell, rector de la Parròquia de Santa Anna va començar a publicar una «Hoja parroquial». Es va afegir, més tard, la Parròquia de la Concepción, amb  el seu rector el Dr. Vilarrasa. El 1890 altres parròquies de Barcelona comencen a unir-se en aquesta iniciativa. Es publicava un text comú i després cada parròquia afegia les informacions pròpies. Així va néixer «La Hoja Dominical de Barcelona», que va ser la mare de totes les fulles publicades a Espanya, França, Bèlgica i Itàlia. Aquesta  iniciativa nascuda a Barcelona va travessar fronteres  transportada per l’apòstol de les obres catòlic-socials, el Sr. Leon Harmel. El 1902 s’encarreguen unes artístiques capçaleres a l’artista Sr. Camins. El 1905 es creà l’Asociación de eclesiásticos para el apostolado popular, formada per grans personalitats, entre ells el Dr. Gatell. El 1909 aquesta associació es fa càrrec de la «Fulla». L’objectiu de la publicació setmanal era donar a conèixer l’evangeli i la paraula de Déu. Es volia enfortir la pietat del poble i arrelar-la en la Paraula revelada. També es volia transmetre l’ensenyament dels Doctors de l’Església i que aquesta fulla servís per ajudar al poble a participar activament en la Litúrgia. Es traduïren els textos en llatí de la missa i s’explicaren els temps i ritus litúrgics. També hi havia vides de sants, amb el santoral, que edificaven la vida del cristià i es suggerien lectures edificants.  Però també aquesta fulla tenia un eminent caire social. Es fomentaven les obres socials com: escoles,  hospitals..., alhora que hi apareixia alguna anècdota i fets curiosos, com d’actualitat pastoral.[1]
   D’aquella iniciativa tan fructífera va néixer la «Fulla diocesana» però es va perdre la possibilitat que cada parròquia pogués afegir les seves informacions. Per aquest motiu, els anys seixanta del segle passat, cada parròquia va començar a publicar fulls parroquials, butlletins o revistes. També a la nostra Parròquia es van publicar diferents revistes especialment vinculades al Centre parroquial.
   Però calia un mitjà per informar al feligresos de les activitats de la Parròquia i així va néixer el full parroquial. Diferents rectors han deixat els seu enginy en aquest full. Han escrit els seus comentaris a les lectures i les seves reflexions. En l’era digital, des de fa un temps, també es pot consultar per internet i un bon nombre de persones hi entren.
   Aquests 1000 fulls amb tots els altres són un patrimoni per generacions futures que tindran un fons històric de la nostra parròquia. Per això, cal continuar aquesta tasca amb el mateix anhel apostòlic dels qui la van iniciar. Agafar el full i llegir-lo cada setmana és una manera de fer parròquia i sentir-nos membres de la nostra comunitat.
Mn. Alex Marzo, rector. 





[1] Olivella, «La Hoja o Boletin parroquial», Barcelona 1913, inèdit, ADB Fons Carreras, C 15 bis.

Activitats:
Aquest diumenge
col·lecta extraordinària
Projecte de millora d’infraestructures
socio-educatives al Senegal

Sopar solidari, sopar de les Llenties - El divendres, 20 de febrer
Podeu apuntar-vos al despatx parroquial o trucant per telèfon i deixant el vostre nom en el contestador tf. 937970159, o a la Carme Boba (flors Cram).
Vida parroquial
Reunió del Consell parroquial
Aquest dilluns 9 de febrer a les 20,30h, tindrem reunió del Consell parroquial.

Festa Mare de Déu de Lourdes
Res del Rosari a la Mare de Déu de Lourdes a l’ermita de Sant Sebastià, el dimecres 11 de febrer, a 2/4 de 5 de la tarda.

Intencions misses

Diumenge 8 de febrer: V diumenge de durant l’any
9h.                                                                                                      
12h.    Dfts. Fam. Vintró Giner; Fam. Albert Salom
20h
Dilluns 9:                  8h. (Llar Santa Anna)                   19,30h.
Dimarts 10:              8h. (Llar Santa Anna)                   19,30h.
Dimecres11:             8h. (Llar Santa Anna)                   19,30h.
Dijous 12:                 8h. (Llar Santa Anna)                  
  19,30h.  Dft. Xavier Colomer Marcet (missa exequial)
Divendres 13:           8h. (Llar Santa Anna)
Dissabte 14:             20h. Dfts. Maria Rosa Fabregat Ballester

Diumenge 15 de febrer: VI diumenge de durant l’any
9h.                                                                                                      
12h.    Dfts. Fam. Vintró Giner; Carme Pascual (Vda. Ros)

20h.