1/08/2022

INFORMACIONS 9 DE GENER

 

Vida Parroquial



Benedicció de Sant Antoni el proper diumenge 16 de gener

En acabar la missa de 12 del migdia, Benediccions dels animals per Sant Antoni a la plaça de l’Església. Els tradicionals “Tres Tombs”.

 

Aquesta setmana es reprèn la catequesi el dilluns i el dimarts.

 

Aquest dijous farem la pregària

2/4 de 8 farem la Missa i tot seguit l’Hora Santa davant el Santíssim Sagrament

 

Missa al Cros

Dissabte a les 18h. celebrarem la missa al barri del Cros

 

horaris de Missa dels diumenge

Passades les festes de Nadal l’horari de misses del diumenge serà l’habitual 9 del matí, 12 del migdia i 8 del vespre

Intencions misses

Diumenge 9 de gener, Festa del Baptisme del Senyor

9h.     

12h.    Dfts. Fam. Vintró Giner; Fam. Albert Salom

 

Dilluns 10:               19,30h.                                  

Dimarts 11:        19,30h.

Dimecres 12:           19,30h.                                  

Dijous 13:                19,30 h.

Divendres 14:          19,30h.                                  

Dissabte 15:             20h. 

Diumenge 16 de gener, II Diumenge de durant l’any

9h.     

12h.    Dfts. Fam. Vintró Giner

20h.


1000 anys del naixement d’un poble

 

Conèixer d’on venim és la millor manera de saber cap a on hem de caminar. Això és el intentarem fer durant alguns diumenges en el nostre full parroquial, ara que volem construir nous camins en la nostra parròquia ens cal mirar com va néixer Sant Julià d’Argentona. Dos topònims que fa més de 1000 anys es van ajuntar per designar una nova realitat la parròquia i el nucli urbà que donaria pas al poble.

 

És veritat que aquest dos noms Sant Julià i Argentona ja existien. Sant Julià feia referència a l’arribada de la fe cristiana a aquestes contrades costaneres en la Hispania romana de la mà de cristians vinguts del Nord d’Àfrica, en aquells segles un lloc floreixen en cultura i benestar. Aquests primers evangelitzadors ens van portar la devoció als homes i dones que van fer créixer la fe a la seva terra com era l’exemple de Sant Julià i Santa Basilisa, un matrimoni cristià que vivia al mig Egipte i que en conèixer la fe en Jesucrist van decidir retirar-se al desert per separat i fundar dos monestirs. El nom d’Argentona ho trobem en documents històrics anteriors i sembla que feia referència a un accident geogràfic «el riu d’Argentona», en cap cas hi havia cap nucli urbà doncs les terres de mar sempre eren llocs perillosos per habitar-hi per les invasions. Però a començament del segon mil·leni, l’any 1024, trobem el primer document històric que parla de la Parròquia de Sant Julià d’Argentona.

 

Aquesta història ens ha de moure a saber caminar en el present per construir un futur millor. No podem tenir un esperit romàntic idealitzant un passat com si fos millor que el present però tampoc hem de caure en la supèrbia de creure’ns que som millors i més savis que les generacions passades. El coneixement de la història ens aplega i ens fa evitar els errors antics. El món ha canviat molt en 1000 anys però, nosaltres hem canviat tant? No tenim els mateixos anhels i desitjos de pau, prosperitat i justícia que els avantpassats?

 

La vertebració del nostre poble d’Argentona va començar amb l’erecció de la parròquia perquè aquesta va esdevenir una estructura jurídica que va anar aplegant un nucli urbà. La dispersió de la població va anar aixoplugant-se al voltant de l’església de Sant Julià, encara, que havia d’altres, de les quals tenim notícies, fins i tot, més antigues com la de Sant Martí però, va ser la de Sant Julià la que va donar nom a la parròquia i al poble.

 

El que si que podem afirmar és que fa 1000 anys que els cristians d’aquesta contrada ens apleguem per celebrar la fe en un mateix lloc, el temple parroquial de Sant Julià d’Argentona. Possiblement aquell primer temple ben petit i esquifit amb ben pocs cristians però, amb el pas dels anys i segles la parròquia va créixer com el mateix poble. Potser ara som molt menys que fa uns anys però encara i així molts més que els que hi havia fa mil anys i això ens ha d’esperonar a continuar celebrant la fe en Jesucrist en aquesta parròquia de Sant Julià d’Argentona.

 

Mn. Alex Marzo, rector