Campanya
de Mans Unides
Aquest diumenge, 13 de febrer
Col·lecta extraordinària
Vida
Parroquial
Pregària dels dijous
Aquest dijous 17 de febrer a les 19,30 tindrem la missa i a les 8 del vespre
l’Hora Santa de pregària com tots els dijous.
Primeres Comunions
Aquest any un grup de nois i noies de la parròquia faran la seva
primera comunió el dissabte 14 de maig i dissabte 4 de juny.
Aquest dissabte, festa de Santa eulàlia, ha mort Mons.
Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona
Conec que molts de vosaltres heu pregat en aquest mesos per
1000 anys
del naixement d’un poble
Preparant el
camí cap al mil·lenari (V). Els primers sants patrons d’Argentona
Actualment tenim molt clar que la festa major d’Argentona (la festa d’estiu) és per Sant Domènec de Guzman (popularment Sant Domingo). Però aquest sant no va néixer fins al segle XII, per tant, abans, els argentonins de l’època medieval tenien altres sants de la seva devoció, altres patrons als quals van dedicar les esglésies i capelles del terme.
Entre els segles IX a XI, a Argentona tenim documentat, en primer lloc, a Sant Martí (festa 11 de novembre). Aquest sant francès, del segle IV dC, era un militar romà que abraçà la religió cristiana i que esdevingué prevere i bisbe de Tours. Era molt venerat pels francs que conqueriren Catalunya, i per això el seu culte entrà amb força a partir del segle IX. Al Maresme hi ha moltes esglésies dedicades a aquest sant (Teià, Argentona, Mata, Arenys...).
L’altre gran sant venerat a Argentona era Sant Julià, màrtir d’Antioquia (festa 7 de gener). Era un ciutadà romà que va viure a l’època de les persecucions dels segle III. Casat amb Bassilisa en contra de la seva voluntat, ja que volia consagrar-se a Déu, va pactar amb la seva esposa que tots dos portarien un vida cèlibe. Van convertir la seva casa en un monestir mixte, de manera que ells dos esdevingueren els dirigents de dues comunitats, de religiosos i de monges (per això el sant porta bàcul d’abat), i també fundarien un hospital. Bassilisa morí de mort natural, però Julià fou torturat fins a la mort per les autoritats romanes, pel fet de ser cristià.
Els Sants Julià i Basilisa tingueren una grandíssima devoció a la Hispània romana, estaven inclosos al calendari de la litúrgia visigòtica. A França la reina Brunilda (segle VI), una princesa visigoda casada amb el rei franc, va fer portar relíquies de Sant Julià al seu país. És per aquesta devoció que, a partir del segle IX, es fundaren a Catalunya esglésies dedicades a Sant Julià, com ara la nostra.
També s’ha de destacar Sant Cugat (festa antiga 25 de juliol, ara 27 de juliol). La capella de Treià estava dedicada a aquest màrtir, un dels primers evangelitzadors de Barcelona. Vingué del nord de l’Àfrica, i fou torturat i assassinat a Barcelona l’any 304. Després de la invasió sarraïna, les seves relíquies foren portades al monestir de Sant Cugat del Vallès. La capella de Treià, més tard, fou dedicada a Sant Jaume, ja que la seva festa coincidia el dia 25 de juliol.
Xavier
Alarcon i Campdepadrós
Intencions
misses
Diumenge
13 de febrer, VI Diumenge de durant l’any
9h.
12h. Dfts. Fam. Vintró Giner; Fam. Albert Salom;
Sebastiana Iglesias (Apostolat de l’Oració)
20h.
Dilluns 14: 19,30h.
Dimarts 15: 19,30h.
Dimecres 16: 19,30h.
Dijous 17: 19,30h. Dft. Gonçal Calvo Queraltó
Divendres 18: 19,30h.
Dissabte 19: 20h.
Dfta.
Thérèse Appel
Diumenge
20 de febrer, VII Diumenge de durant l’any
9h. Dfta.
Agustina Fábregas Viura (aniv.)
12h. Dfts. Fam. Vintró Giner; Fam. Albert Salom
20h.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada