Vida Parroquial
Pregària dels dijous
Aquest dijous 10 de
febrer a les 19,30 tindrem la missa i a les 8 del vespre tot seguit la Hora
Santa de pregària com tots els dijous.
Festa de la Mare de Déu de Lourdes
Aquest divendres,11 de febrer, a l’ermita de Sant
Sebastià
A 2/4 de 5 de la tarda pregarem el Rosari a la Mare de
Déu
Campanya
de Mans Unides
Proper diumenge, 13 de febrer C ol·lecta extraordinària
Projecte a Nelolone (India). Desenvolupament socio-econòmic i sanitari per a població marginada
Pressupost 27.483€
1000 anys
del naixement d’un poble
Preparant el
camí cap al mil·lenari (IV). Argentona, la terra de les deu viles
Dins de l’antic terme d’Argentona, la població vivia dispersa, ja que encara ni existia cap municipi, cap poble ni cap nucli urbà amb places i carrers. La gent vivia en viles rurals, que eren petites agrupacions d’habitatges, normalment al voltant d’un pati o porxo, on hi vivien vàries famílies que compartien i cultivaven les terres del voltant.
A Argentona s’han documentat deu viles medievals, entre els segles IX i XI. De ben segur que algunes d’elles són d’origen romà, i d’altres van néixer a l’Edat Mitjana. Si analitzem els seus noms, i les ubiquem en el mapa, ens adonarem que aquestes viles són l’origen dels actuals veïnats d’Argentona, que encara avui en dia conserven els seus noms.
La primera en sortir esmentada és el vilar de Sancti Martino, de l’any 878, que es correspon a l’actual Can Martí de la Pujada; hi havia la vila Lotone, documentada l’any 894, que es correspon amb l’actual Can Lladó; la vila Purpurlas (894) que per deducció lingüística deuria estar a la vora de Parpers; la vila Tridiliano (928), que fa referència a Treià; la vila Pins (1011) que fa referència al veïnat de Can Pins; la terra de Sent Micol (1014) que és el primer esment a Sant Miquel del Cros; la vila Vivario (1016) que es correspon a l’actual lloc del Viver; la vila Madani (1016) que és l’origen del veïnat de Madà; i també la vila Palaciolo (1016) o vila Palou, de difícil ubicació, situada al nord del terme. L’última vila en aparèixer als documents és, precisament, la vila Argentona, esmentada per primer cop l’any 1060, origen del nucli urbà.
Aquestes viles, especialment les més grans, tenien també incorporada una capella pròpia perquè els membres de la casa i els seus veïns poguessin assistir a Missa. Eren esglésies d’iniciativa privada, edificades amb els recursos d’aquelles viles, de manera que no eren encara parròquies (no tenien baptisteri propi). Havien de ser mantingudes amb els esforços de les comunitats locals, i els preveres que se’n feien càrrec, en el cas de tenir-los, es mantenien de les rendes de les terres del seu voltant. Ja s’ha fet esment a l’església de Sant Martí. Després van aparèixer documentades les esglésies de Sant Julià (981), la de Sant Miquel del Cros (1014) i també les de Sant Cugat de Treià (1024). Menció apart mereix l’església de Sant Pere de Clarà, que tenia un origen molt antic (segle IX) i que esdevindria un petit priorat de monjos que depenien del monestir de Sant Cugat del Vallès.
Xavier
Alarcon i Campdepadrós
Intencions
misses
Diumenge
6 de febrer, V Diumenge de durant l’any
9h.
12h. Dfts. Fam. Vintró Giner
20h.
Dilluns 7: 19,30h. Dfta. Elisa Gutiérrez Egea (2 messos)
Dimarts 8: 19,30h. Dfts. Hna. Rafaela Pérez; Hna, Julia
Lejardi
Dimecres 9: 19,30h. Dfts.
Hna. Rafaela Pérez; Hna, Julia Lejardi
Dijous 10: 19,30h. Dfts. Hna. Rafaela Pérez; Hna, Julia
Lejardi
Divendres 11: 19,30h.
Dissabte 12: 20h.
Dft.
André Basso
Diumenge
13 de febrer, VI Diumenge de durant l’any
9h.
12h. Dfts. Fam. Vintró Giner; Fam. Albert Salom
20h.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada